Dr. Teona Lupu, medic stomatolog la Regina Maria Dental Clinics a explicat la Medika TV cât de importantă este îngrijirea dinţilor bebeluşilor, încă din clipa în care aceştia erup. Şi o curăţare simplă, cu ajutorul unei comprese sterile contează enorm în păstrarea sănătăţii dinţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„În definitiv, dacă nu dispunem de resurse financiare o simplă compresă sterilă poate fi de ajutor. Tot ce trebuie să facă părintele este să şteargă gingiile sau primii dinţi. Asta poate face o diferenţă colosală”, recomandă dr. Teona Lupu, medic stomatolog Regina Maria Dental Clinics.

Igiena dentară a copiilor foarte mici trebuie realizată de două ori pe zi, după masa. Fără această igienă făcută consecvent chiar şi laptele matern sau formula de lapte pot duce la carii, a spus medicul.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Chiar şi laptele matern sau formula pot provoca carii dacă părintele nu este instruit să menţină acea igienă corespunzătoare a celui mic. Fie dinţii nu sunt şterşi cum trebuie şi la frecvenţa necesară, adică de două ori pe zi ar fi suficient, dinspre gingie spre dinte” mai spune dr. Teona Lupu, medic stomatolog Regina Maria Dental Clinics.

Există bebeluşi de 11, 12 luni cu carii dentare, atrage atenţia Dr. Lupu.

„Prima dentiţia apare începând cu 6 luni şi este schimbată în jurul vârstei de 12, 13 ani. Ei bine caria dentară poate apărea bineînţeles şi la această dentiţie. Frecvenţa este destul de ridicată, chiar începând cu primele luni de viaţă. Putem avea un bebeluş de 11, 12 luni care deja are dinţii cariaţi” a precizat dr. Teona Lupu.

„Cauzele sunt generate de o igienă inadecvată. În al doilea rând, o dietă necorespunzătoare. Prea mult lapte, în multe cazuri, o dietă chiar dacă e sănătoasă, dacă e bogată în zaharuri, poate afecta structura smalţului” a mai spus dr. Teona Lupu.

Ce se întâmplă atunci când dinţii sunt puternic afectaţi de carii. Există tethnici moderne care permit medicilor stomatologi să intervină rapid să facă proceduri fără riscuri. Este vorba despre tratamente endodontice realizate cu dispozitive medicale moderne. Se mai numesc şi tratamente de canal.  Atunci când o carie atinge nervul dintelui, medicul stomatolog intervine, prin tratamentul endodontic, îndepărtează nervul afectat şi face tot posibiul pentru a salva dintele bolnav.

„Tratamentul de canal este necesar când vrem să salvăm dintele pentru că sunt multe situaţii în care avem carii profunde în care dintele este distrus. Ne folosim de pivotul din fibră de sticlă şi facem o bază pentru viitoarea coroană” a explicat la MedikaTV dr. Ana Maria Flaugiu, medic stomatolog Regina Maria Dental Clinics.

Principalul beneficiu al tratamentului endodontic este păstrarea pe o durată cât se poate de mare de timp a dinţilor naturali.

„Datorită acestui tratament amânăm momentul extracţiei şi al implantului, pentru că, până la urmă, acesta este obiectivul să păstrăm dinţii noştri. Pentru că de extras şi de înlocuit cu implanturi putem face asta oricând” a mai spus dr. Ana Maria Flaugiu.

Tratamentul endodontic se realizează astăzi cu ajutorul unor instrumente moderne, recuperarea fiind mult mai rapidă decât în trecut.Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal presupune practic scoaterea nervului unui dinte puternic afectat de carii.

„Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal înseamnă că scoatem nervii din dinţi. Avem tratament şi retratament. Acolo unde avem tratament înseamnă că tratăm efectiv dintele, iar acolo unde avem retratament înseamnă că cineva mai umblat acolo dar nu a făcut o treabă foarte bună şi atunci reintervenim şi salvăm dintele de la extracţie” a explicat dr. Ana Maria Flaugiu, medic stomatolog Regina Maria Dental Clinics.

În stomatologia modernă, tratamentele endodontice se realizează cu ajutorul unor dispozitive medicale care îi ajută pe medici să intervină mult mai rapid şi să efectueze procedura fără riscuri.

„Ne bazăm pe endodonţia modernă, trebuie să facem totul cât mai repede şi cât mai bine. Ne folosim de multe aparate. Cel mai important este microscopul dentar, fără de care nu putem facem acest tratament de canal” mai spune dr. Ana Maria Flaugiu, medic stomatolog Regina Maria Dental Clinics.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.